Vi är två tjejer på 20 år som drömmer om att segla OS i Tokyo 2020 i båtklassen 49er FX. Under några år har vi varit både kompisar och konkurrenter ute på vattnet. I kvalet till det svenska laget till ISAF Youth Worlds 2015 i klassen Laser Radial kom Vilma på första plats och Malin på andra plats. Nu har vi bestämt oss för att tillsammans ta steget vidare till båtklassen 49er FX.

Vår första tävling tillsammans var Junior VM 2016 där vi slutade på en nionde plats efter bara tre månader i båten. Säsongen 2017 blev vår förta hela tävlingssäsong och vi har fått med oss en massa lärdomar och även en 19 plats på senior VM.

Att segla tillsammans är fantastiskt roligt men kan också vara en utmaning, inte minst såhär i början. Vi ska komma överens, båda ska prestera på max när det gäller och vi behöver ibland instinktivt förstå varandra. Framgången grundas i respekt, tillit och tålamod – och förstås många skratt längs med vägen. Tillsammans blir vi ett vinnande koncept som med både hjärna och fysik tar oss framåt så snabbt som möjligt genom vind och vågor.

Vilma och Malin blickar mot Tokyo

Om Vilma

Namn: Vilma Bobeck
Född: 5 januari 1998 i Nacka
Bor: Nacka, Stockholm
Klubb: KSSS

Jag har en lång och framgångsrik seglingskarriär som började, som för så många andra, i Optimistjollen med meriter som guld i Junior SM och brons i JNoM. Mitt nästa steg tog jag i E-jollen där extremt rolig segling toppades med bland annat dubbelt guld i Junior SM och silver i VM samt junior EM. 2013 började jag på Riksidrottsgymnasiet i Motala och efter en tid blev det naturligt att gå över till att segla OS-klassen Laser Radial då det finns goda sparringpartners i Motala. Även här kom framgångarna snabbt med U19 guld på ungdoms VM under 21 samt ett SM brons sommaren 2015.

Jag är otroligt tävlingsinriktad och ger hundra procent i alla lägen. Målinriktad och fokuserad träning både på land och på vattnet har lett till goda resultat. Det har bland annat uppmärksammats av Svenska Olympiska Kommitén och jag är nu en del av deras utmanarsatsning och av Svenska Seglarförbundet som 2015 tilldelade mig utmärkelsen ”Årets Juniorprestation”.

Om Malin

Namn: Malin Tengström
Född: 14 mars 1998 i Täby
Bor: Täby, Stockholm
Klubb: KSSS

Redan när jag seglade optimist som tioåring fastnade jag för seglingssporten. Det finns inget bättre än att få vara ute på vattnet och utvecklas som seglare. Efter några år i optimistjollen började jag segla juniorklassen Zoom8 där jag bland annat fick med några VM i bagaget och en femteplats på Junior SM. 2014 började jag plugga på Riksidrottsgymnasiet i Motala och det var där Vilma och jag lärde känna varandra. De senaste åren har jag seglat OS-klassen Laser Radial och lagt mycket fokus på att utveckla mina fysiska förmågor utöver timmarna som lagts ute på vattnet.

Resultatet av all träning har blivit en brant utvecklingskurva med bland annat en fjärdeplats på mitt första Junior SM i klassen. Jag är oerhört träningsvillig och ger alltid allt och lite till under passen, både under tidiga morgnar i gymet och i hårda förhållanden på vattnet, alltid med ett leende på läpparna.

Om en dröm

Vi har en dröm. En dröm om att segla OS i en av de coolaste, svåraste, snabbaste och roligaste båtarna. En dröm som startade redan innan vi var kompisar och långt innan vi ens hade en segelbåt av typen 49er FX.

För många är OS förstås en helt ouppnåelig dröm. Så långt borta att det kanske inte ens är lönt att drömma. För oss är drömmen högst verklig. Vår dröm motiverar oss till tidiga fyspass på gymet, till segling i iskalla vatten och till att prioritera seglingen framför nästan allt annat.

Det sägs att det krävs två modiga tjejer för att segla 49er FX. Det är en utmanande båt och vind och vatten är oförutsägbara. Ute på havet kan allt hända. Det fyller oss med respekt. Men för oss är seglingen i sig inte mod, det är vår livsnerv. Bara vi, båten, vattnet och vindarna – en helt magisk känsla och upplevelse.

Men på ett sätt stämmer det att det krävs mod. Det krävs mod för att våga drömma. För i samma sekund som du drömmer finns också risken för och rädslan kring ett misslyckande. För vad händer med oss, och alla er som följer oss på vår resa, om vi inte lyckas nå vår dröm?

OS är väldigt speciellt. Från varje land skickas bara en båt i varje båtklass. Konkurrensen är mördande. Drömmen kan tyckas långt bort, nästan ouppnåelig. Drömmen finns där men ska vi våga satsa?

Vi har bestämt oss. Vi vågar drömma och vi vågar satsa. För oss är målet OS i Tokyo 2020. Vi kommer att möta många utmaningar men vi kommer också att vara med om fantastiska upplevelser och många spännande möten. Vi hoppas att du vill följa med på vår resa, att du vill heja fram oss när vi har det kämpigt och glädjas med oss när vi når våra delmål och firar våra segrar.

Vi ses längs med vägen. Och du – var modig, våga satsa på din dröm!

img_3401

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search